Svijet
0

Ankara: Više hiljada pristalica sekularista protestiralo protiv AKP-a

FENA
Više hiljada turskih građana, pristalica sekularista, protestvovalo je danas u Ankari protiv vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), protiv koje će Ustavni sud možda pokrenuti postupak za zabranu zbog navodnih težnji ka islamizaciji društva.

Demonstranti, kojih je po državnoj televiziji bilo oko 20.000, nosili su fotografije Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske i utemeljivača sekularnog uređenja, izvijestio je Reuters.

Naziv protesta je bio "Nacionalni suverenitet" i zvanično je organiziran uoči državnog praznika 23. aprila kada se obilježava Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djece.

Na protestu su međutim uzvikivane parole protiv AKP partije i Evropske unije koja postaje sve nepopularnija u narodu zbog, po općeprihvaćenom mišljenju, miješanja u unutrašnje stvari Turske.

Protest je održan u blizini mauzoleja Ataturka i predstavlja, kako primećuje britanska novinska agencija, posljednji primjer jačanja zategnutosti između proislamske vlade i sekularista u koje spadaju sudije, oficiri vojske i profesori.

Tenzije su nastale odmah pošto je vlada ukinula zabranu nošenja marama na univerzitetima. Ustavni sud Turske je nedavno, na predlog javnog tužioca, odlučio da pokrene postupak za zabranu AKP i udaljavanje iz politike 70 vodećih političara uključujući šefa države Abdulaha Gula i premijera Tajipa Erdogana.

AKP je optužena da je ugrozila ustavni sistem zemlje i da ponovo vraća šerijatsko pravo, što u partiji uporno demantuju.

U AKP, koja je na posljednjim izborima dobila 47 odsto glasova, kažu da oni nemaju "tajni islamistički program" i da je "tužba politički motivisana".