Svijet
0

Ankara upozorila Obamu da ne prizna genocid nad Armenima

FENA
Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan upozorio je američkog predsjednika Baracka Obamu da bi eventualno priznavanje genocida nad Armenima moglo da smeta naporima oko pomirenja između Turske i Armenije, javila je u subotu agencija Anadolija.

"Ne bi bilo pametno da treća zemlja zauzima stav o tom pitanju. Loš korak SAD-a štetio bi procesu pomirenja", izjavio je u petak Babacan.

"Turska i Armenija nisu nikada bile bliže normaliziranju svojih odnosa", izjavio je ministar.

Za vrijeme predizborne kampanje, Barack Obama je obećao svojim pristalicama armenskog porijekla da će priznati da su masakriranja Armena pod Otomanskim carstvom, koji su se dogodili za vrijeme Prvog svjetskog rata, genocid.

Washington je ranije osudio masakre ali ih nije nazvao genocidom da ne bi stvorio tenzije s Turskom, članicom NATO-a i jednom od važnih američkih saveznica na Srednjem istoku.

U masakrima i deportacijama Armena od 1915. do 1917. godine, u vrijeme Otomanskog carstva, ubijeno je 1,5 miliona Armena, dok Turska tvrdi da je ubijeno između 300.000 i 500.000 i odbija proglašavanje tih ubijanja genocidom, što su već učinile Francuska, Kanada i Evropski parlament.