Turska
0

Ankara smatra "neprihvatljivim" dijelove Obamine poruke

FENA
Tursko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "neprihvatljivim" neke dijelove američke godišnje poruke koji se odnose na masakre nad Armenima počinjenim 1915. godine pod Otomanskim carstvom, koju je ove godine napisao predsjednik Barack Obama.

"Smatramo da su neki izrazi u poruci i promišljanje historije koju ona sadrži, a koji se odnose na događaje iz 1915. godine, neprihvatljivi", saopćilo je ministarstvo.

Prosudbu o užasima koji su se dogodili u godinama raspada Otomanskog carstva za vrijeme Prvog svjetskog rata treba prepustiti historičarima, smatra ministarstvo.

U saopćenju koje je objavila Bijela kuća i koje se posebno očekivalo jer je njegovo prvo saopćenje u 2009. godini o ovoj temi, američki predsjednik govori o onome što se dogodilo kao o jednom od "velikih užasa 20. stoljeća".

On preuzima broj od milion i po ubijenih Armena, koji Turska osporava, ali ne upotrebljava riječ genocid koja bi mogla da prozrokuje incident s Turskom. Više voli da upotrijebi armenski naziv "Meds Yeghern" za "veliku nevolju".

Armenska zajednica u SAD-u žestoko je kritizirala neispunjavanje obećanja koje je Obama dao kao kandidat za predsjednika da će priznati realnost genocida ako bude izabran.

Obama u svom saopćenju kaže: "Konstantno sam izražavo svoje osobno mišljenje o onome što se dogodilo 1915. godine, a moje mišljenje o povijesti nije se promijenilo. Ono što me i dalje interesira je potpuno, iskreno i pravedno priznanje činjenica".