Ankara se "ulizuje" Americi: Najbolje Putinove izjave sa maratonske press konferencije

Klix.ba
18.12.2015. u 08:24
14
85
Ankara se "ulizuje" Americi: Najbolje Putinove izjave sa maratonske press konferencije
14
1/7 Vladimir Putin (Foto: EPA)
2/7 Foto: EPA
3/7 Foto: EPA
4/7 Foto: EPA
5/7 Foto: EPA
6/7 Foto: EPA
7/7 Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin nije štedio riječi tokom svoje godišnje press konferencije u Moskvi kojoj je prisustvovalo više od 1.400 novinara. Njegova najveća meta bila je svakako Turska i njeni lideri.
Također, govorio je o sirijskoj i ukrajinskoj krizi, te o utrci za američkog predsjednika.

Upitan o sve lošijim odnosima sa Turskom, Putin se zapitao da li SAD imaju veze s cijelom pričom.

"Neko od turskih lidera se očito 'uvukao' Amerikancima. Washington koji se inače voli miješati u sve ostao je pasivan kada je srušen ruski avion ili recimo kad je Turska nedavno okupirala dio iračke teritorije", rekao je ruski predsjednik.

Napomenuo je i da njegova zemlja zbog rušenja njenog aviona neće smanjiti intenzitet svoje kampanje u Siriji, iako to, prema njegovima riječima, Ankara željno očekuje.

"Mislili su da ćemo pobjeći iz Sirije. Ne, Rusija nije zemlja koja se ponaša na taj način. Povećat ćemo svoje prisustvo u Siriji, te dodatno povećati svoje vazdušne snage u toj zemlji. Prije nismo na terenu imali anti avionsko oružje poput sistema S-400. Sada imamo", kategoričan je Putin.

Izjavio je kako, i pored stalnih optužbi, Rusija nema svojih trupa u Ukrajini.

"Nikada nismo rekli da u Ukrajini nema pojedinih ljudi, koji obavljaju pojedine vojne dužnosti, ali to ne znači da su u pitanju vojnici", objasnio je Rus.

Na kraju maratonske press konferencije Putin se dotaknuo i utrke za američkog predsjednika. Kako je istakao Donald Trump je zasad favorit.

"On je veoma bistra i talentovana osoba, u to nema sumnje. Nedavno je izjavio kako želi osnažiti odnose sa Rusijom, što mi pozdravljamo. Što se mene tiče, Trump je apsolutni favorit", istaknuo je predsjednik Rusije.


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: