U cilju zaštite civila
0

Ankara pozvala Damask da prestane s nasiljem

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu žestoko je osudio nastavak nasilja u Siriji i pozvao sirijskog predsjednika Bašara el-Asada da "odmah obustavi vojne operacije" protiv civilnog stanovništva.

"Operacije treba odmah da prestanu, u suprotnom nemamo o čemu razgovarati" sa sirijskim režimom, naglasio je ministar na konferenciji za štampu i predskazao pogoršanje bilateralnih odnosa, koji su nekada bili izvrsni između dvije susjedne zemlje koje dijele dugačku granicu.

"Bilo je nekih pozitivnih koraka", kazao je Davutoglu, koji je sirijski glavni grad posjetio 9. augusta, "ali poslije, umjesto da operacije budu prekinute, one su intenzivirane", kazao je on.

"Pozivamo još jedanput sirijsku administraciju da odmah obustavi operacije koje dovode do prolijevanja krvi. Te se operacije ne mogu opravdati", dodao je Davutoglu.

Ankara je žestoko kritizirala žestinu represije koju izvodi režim u Damasku od polovine marta, ali za sada nije išla dotle da traži ostavku predsjednika Asada.

Turski lideri, koji su nekada podržavali Asada, nekoliko puta su apelirali na sirijskog predsjednika da prekine nasilje i provede reforme, kao što demonstranti već pet mjeseci zahtijevaju na skupovima protiv njegove vladavine.

Aktivisti navode da je u dosadašnjem nasilju poginulo više od 1.700 civila.