Svijet
0

Ankara: Osuda Sarkozyjeva odbijanja priključenja Turske EU

FENA
Ankara je osudila u četvrtak protivljenje novoga francuskog predsjednika ulasku Turske u Evropsku uniju, dan nakon izjave Nicolasa Sarkozyja "da nije promijenio svoje mišljenje o tome pitanju".

"Cilj Turske u vezi s Evropskom unijom je jasan", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Levent Bilman novinarima, prenosi AFP.

"Stav Turske i njemu je sasvim jasan. Naša zemlja je započela pregovore a njihov cilj je jasno definiran - ništa drugo osim integracije kao potpune članice EU-a" dodao je on.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je telefonirao u četvrtak francuskom predsjedniku, saopćio je blizak saradnik premijera Erdogana.

"Ne bismo smjeli komunicirati samo putem medija", ocijenio je Erdogan, čije je riječi prenio njegov saradnik. "Moramo zajedno raditi kroz direktan dijalog", nastavio je on.

Erdoganov saradnik nije precizirao da li su dvojica dužnosnika razgovarala o priključenju Turske.

Sarkozy je u srijedu ponovio da "nije promijenio svoje mišljenje o protivljenju ulaska Turske u EU", ali je precizirao da se pitanje prekida pregovora s Ankarom "sada ne postavlja".

"Sarkozy predstavlja samo jednu članicu EU-a. Mislimo da će EU donijeti objektivnu odluku i da će pregovori o tri poglavlja započeti u junu", rekao je on.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn je saopćio prošle sedmice kako očekuje da pregovri o tri poglavlja započnu krajem juna.