Nakon prijetnji
112

Ankara odgovorila Briselu: Nemate pravo tražiti prekidanje istraživanja u Sredozemlju

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija nema pravo da zahtijeva od Turske da prekine geološka istraživanja u Sredozemnom moru, saopćeno je iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.
U saopćenju se navodi da EU nema pravo da kritikuje Tursku zbog toga što vrši istraživanja na sopstvenoj kontinentalnoj površini i da zahtijeva da te aktivnosti budu obustavljene.

"Pozivamo EU da ne podržava maksimalističke zahtjeve Grčke, koji su suprotni međunarodnom zakonu, pod izgovorom solidarnosti i jedinstva", ističe se u saopćenju.

Iz Ministarstva poručuju da EU mora da djeluje nepristrasno i da bude iskren posrednik ukoliko želi da se pronađe rješenje za situaciju u istočnom Sredozemlju.

U nastavku saopćenja, Ankara je ponovo okrivila Grčku i Kipar za tenzije u Sredozemlju.

Saopćenje je izdato nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell pozvao Tursku da prekine jednostrane postupke u istočnom Sredozemlju i da se uključi u razgovore sa Briselom.

On je rekao da EU priprema sankcije protiv Turske o kojima bi moglo da se razgovara na sljedećem samitu evropskog bloka 24. septembra kao odgovor na spor te zemlje sa Grčkom u istočnom Sredozemlju.