Svijet
0

Ankara će prihvatiti međunarodnu pomoć

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Turska će primiti pomoć iz inostranstva, uključujući i pomoć iz Izraela, kako bi se suočila sa posljedicama zemljotresa koji je 23. oktobra pogodio istok zemlje, saopštio je danas izvor iz turske diplomatije.

"Turska vlada je u prvi mah odbila ove ponude, ali je odlučila da prihvati ponuđenu pomoć nakon što je služba za vanredne situacije procijenila da su potrebni montažni stambeni objekti i kontejneri za smještaj preživjelih", rekao je neimenovani zvaničnik.

Veliki broj preživjelih ostao je bez krova nad glavom i noći provodi na otvorenom na niskim temperaturama.

U zemljotresu jačine  7,2 stepena Rihterove skale koji je 23. oktobra registrovan u provinciji Van poginulo je 459 osoba, a više od 1.300 je povrijeđeno.

Izrael je ponudio pomoć uprkos tenzijama između dvije zemlje nastalim nakon izraelskog napada maja 2010. godine na brod koji je plovio ka Pojasu Gaze, u kome su poginula devetorica tuskih državljana. 

"Turska je od nas tražila montažne kuće kako bi zbrinuli one koji su ostali bez domova. Mi smo odmah prihvatili i vrlo brzo ćemo videti šta možemo da uradimo", izjavio je sinoć portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor.