Svijet
0

Angeli Merkel nagrada Karla Velikoga za dobrobit i ujedinjenje Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u Aachenu primila prestižnu nagradu Karla Velikoga, u prisustvu mnogih evropskih dužnosnika. "Evropa je bila, ona jest i bit će naša zajednička sudbina", rekla je Merkel obraćajući se gostima na svečanosti dodjele nagrade, javila je Hina.

Istaknula je da identitet Evrope počiva na njezinoj istoriji i to posebno na istoriji evropskih gradova.

"Naši gradovi oslikavaju bogatu prošlost našeg kontinenta, bilo da se radi o Krakovu ili Parizu, Dubrovniku ili Aachenu, gdje god da se nalazimo odmah prepoznajemo sliku evropskog grada i odmah se osjećamo kao kod kuće", rekla je Merkel dodajući da najveća vrijednost iz koje Evropa crpi svoju snagu proizlazi iz njezine tradicije.

Zahvaljujući se članovima zaklade Karla Velikoga, njemačka kancelarka se obvezala da će se uvijek boriti za jaku Evropu koja ujedno znači i jamstvo mira i prosperiteta.

"Kao žiteljka Istočne Njemačke ja sam doživjela što to znači živjeti bez slobode i zato slobodu smatram najvećim dobrom", rekla je Merkel.

Posebno se zahvalila francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju koji je prije toga u čast ovogodišnje dobitnice održao govor.

"Ti i Francuska ste Njemačku svesrdno podržali tokom predsjedavanja Evropskom unijom i obećajem da će Njemačka isto tako podržati Francusku na tom mjestu u drugoj polovici ove godine", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Angelu Merkel je nazvao "velikom Evropljankom" čijom zaslugom je prošle godine postignut novi dogovor koji je "Evropu pokrenuo iz mrtvila".

"Bez tebe Angela ne bi bilo ovog ugovora", rekao je Sarkozy, koji je ujedno istaknuo i važnost njemačko - francuskog prijateljstva dodajući kako su Merkel i on, "unatoč onome što se piše skladni par".

"Ovo naglašavam upravo ovdje u prvom glavnom gradu Evrope i bivšem sjedištu franačkog imperija koji je kolijevka kako Francuske i Njemačke tako i ujedinjene Europe", rekao je Sarkozy.

Dodjeli međunarodne nagrade Karla Velikoga, koja se od 1950. dodjeljuje osobama koje su se na poseban način istaknule za dobrobit i ujedinjenje Evrope, prisustvovale su i brojne zvanice među kojima i neki dosadašnji dobitnici poput španjolskog kralja Juana Carlosa, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, luksemburškog premijera Claude Junckera te predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso.