Svijet
0

Angela Merkel za pooštravanje sankcija Moskvi zbog Sirije

SRNA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemački kancelar Angela Merkel želi da uvjeri i ostale članice EU da se saglase sa pooštravanjem sankcija protiv Rusije zbog uloge te zemlje u Siriji, navode njemački mediji, pozivajući se na izvore bliske Merkel.

O sankcijama će biti riječi na samitu EU u četvrtak i petak.

EU i SAD već su uvele nekoliko rundi ekonomskih i drugih sankcija protiv Rusije, nakon prisajedinjenja Krima 2014. godine.

Njemački dnevnik Allgemeine Zeitung navodi da će biti teško dobiti saglasnost socijaldemokrata, koji su koalicioni partner konzervativcima Angele Merkel i drugih članica za pooštravanje sankcija Rusiji, ali i da je "sve jači antiruski stav".

"Dodatni doprinos tom stavu doprinijeli su napad na konvoj UN i Crvenog polumjeseca u Siriji prošlog mjesec, te akcije Rusije u Alepu", piše dnevnik.

Moskva negira odgovornost za bombardovanje konvoja.

Prema navodima lista, američki predsjednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa Merkelovom naglasio da će podržati "oštriji odgovor", ukoliko se sa tim saglase i ostale evropske države.

List prenosi tvrdnje izvora, koji kažu da se razmatra uvođenje sankcija protiv vazdušne industrije ili sektore koji su bliski ruskom Ministarstvu odbrane.