Svijet
0

Angela Merkel upozorila SAD na protekcionizam

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u utorak na protekcionizam, nakon što je američki Kongres predložio da se u vladin plan za ekonomsku obnovu uključi klauzula "kupujte američko".

"Moramo izbjegavati protekcionizam", kazala je Angela Merkel na konferenciji za štampu, dodavši da je o tome telefonski razgovarala s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Protekcionizam je loš odgovor" na međunarodnu krizu, dodala je Angela Merkel odgovarajući na pitanje o posljedicama koje bi moglo imati konačno usvajanje ove klauzule.

Jedna klauzula u projektu od oko 650 stranica predlaže da se zabrani kupovina stranog željeza i čelika za infrastrukturne projekte koje bi financirao plan obnove, osim ako ponuda američkog čelika nije dovoljna ili njegova cijena povećava završnu fakturu za više od 25 posto.

Ova klauzula nije prošla neopaženo u inozemstvu gdje je shvaćena kao kršenje propisa o slobodnoj trgovini i propisa Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Evropska komisija je uopozorila da neće ostati skrštenih ruku i ne činiti ništa ako klauzula ostane u konačnom tekstu. Kanada i Francuska su izrazile zabrinutost. Italija je spomenula mogućnost žalbe WTO-u.

Pitanje je posebno osjetljivo za Njemačku koja je veliki izvoznik čelika.