Svijet
0

Angela Merkel u posjeti Mađarskoj

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u utorak neophodne ekonomske reforme u razgovoru sa svojim mađarskim kolegom Ferencom Gyurcsanyjem (Džurčanji) tokom svoje prve zvanične posjete Mađarskoj.

"Reforme su apsolutno neophodne. Evropa treba da ostvari rast proizvodnje, a to treba napraviti tako da ljudi shvate kako neće moći da imaju stalna zaposlenja i napredak, ako se danas ne poduzmu neophodne mjere", izjavila je Merkel na konferenciji za štampu koju je održala zajedno s mađarskim premijerom.

"Reforme su neophodne i kada nije jednostavno njihovo političko provođenje", dodala je ona.

Ferenc Gyurcsany, šef socijalističke vlade na čelu koalicije s liberalnim stranakama, vrlo je nepopularan u Mađarskoj jer je uveo stroge mjere kako bi pokušao da savlada veliki deficit i pripremi zemlju za ulazak u zonu eura, između 2012. i 2014.

Povećanje poreza i smanjivanje subvencija domaćinstvima za račune o potrošnji energije zauzdali su budžetsku neravnotežu, ali doprinijeli smanjivanju plata, povećali inflaciju i usporili rast proizvodnje.

U Njemačkoj, desno-lijeva koalicija ubire prve plodove svoje reformske politike, sa smanjivanjem stope nezaposlenosti na najniži nivo u proteklih 14 godina.

Njemačka je prvi trgovinski partner Mađarske i apsorbira 30 posto njenoga izvoza, a ostvaruje 28 posto njenog uvoza.