Svijet
0

Angela Merkel u Kini insistirala na ljudskim pravima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u utorak u Pekingu za poštivanje ljudskih prava i za slobodu štampe u Kini.

U obraćanju kineskim naučnicima Merkel je pohvalila ekonomski razvoj Kine i njezino veće sudjelovanje u međunarodnim odnosima, ali je i pozvala Peking da građanima omogući veću ulogu u odlučivanju.

"Pitanje ljudskih prava je, s naše tačke gledišta, od vitalne važnosti. Niko nema pravo da se stavi iznad ostalih. Ljudsko dostojanstvo ne može biti podijeljeno", izjavila je Angela Merkel govoreći u kineskoj Akademiji za društvene nauke.

"Svijet će sve više gledati Kinu kako se uspinje do nivoa koji nikada prije nije dostigla. Očigledno, jedna stvar koja će biti naročito analizirana je način na koji se Kina odnosi prema slobodi mišljenja i slobodi štampe", kazala je ona u ovoj vladinoj instituciji.

Mnogi na Zapadu kritiziraju Kinu zbog odnosa prema novinarima, manjinskim i vjerskim grupama, što je tema koja dobija na težini pred Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Pekingu.

Nešto ranije Angela Merkel se susrela s četvoricom intelektualaca kritičara režima, izjavio je glasnogovornik njemačke ambasade.

Razgovarala je s glavnim urednikom Omladinskih dnevnih novina Li Datongom, koji je prošle godine smijenjen iz političkih razloga.

Razgovarala je i sa Zhao Muom, poznatim blogerom, He Yanguangom, cijenjenim fotografom, i Zhan Jiangom, profesorom žurnalistike.

Ona je o ljudskim pravima razgovarala i s kolegom Wenom Jiabaom i s predsjenikom Hu Jintaom.

Iz Pekinga je u utorak otputovala u Nankin gdje će posjetiti jedan kinesko-njemački institut za pravne nauke i susresti se sa studentima.