Svijet
0

Angela Merkel u Kini govorila o ljudskim pravima

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak, prvog dana svoje posjete Kini, da je s premijerom Wen Jiabaom razgovarala o ljudskim pravima, naglasivši da se radi o "važnom pitanju" u odnosima između Pekinga i Berlina.

"Ovo je važno pitanje u bilateralnom dijalogu", izjavila je Angela Merkel na konferenciji za štampu nakon susreta u Pekingu s kineskim premijerom, javio je AFP.

Njemačka kancelarka je također izjavila kako su se ona i kineski premijer suglasili da Iran ne bi smio postati sposoban za proizvodnju nuklearnoga oružja.

Zapadne sile ne mogu se složiti s Kinom i Rusijom o tome kako zaustaviti iranski atomski program, a Zapad vjeruje da je tom programu cilj proizvodnja nuklearnog oružja.

"Razgovarali smo o Iranu i složili smo se da Iran ne bi smio biti sposoban proizvesti nuklearno oružje i ne bi smio širiti oružje masovnog uništavanja", rekla je Merkel.

Peking se protivi oštrijim mjerama protiv Irana, sankcijama, naprimjer, koje bi prisilile službeni Teheran da prekine s nuklearnim programom i zato je postizanje konsenzusa o tom pitanju jedan od ciljeva posjeta njemačke kancelarke.