Svijet
0

Angela Merkel u Japanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u srijedu u Japan radi razgovora s japanskim liderima koji će biti naročito posvećeni klimatskim promjenama, deset godina poslije potpisivanja Protokola iz Kyota.

Merkel je u svoju prvu zvaničnu posjetu Japanu stigla iz Kine, gdje je također bilo riječi o klimatskim pitanjima i gdje je pokušala izvršiti pritisak na Peking da više poštuje ljudska prava i slobodu štampe.

S dvostrukom ulogom, kao šef vlade prve evropske ekonomije i kao predsjednica grupe G-8 za 2007. godinu, ona će u Japanu ostati tri dana.

Na dnevnom redu razgovora koji će se u srijedu navečer voditi između njemačke kancelarke i japanskog premijera Shinzo Abea klimatsko je zagrijavanje i Kina, izjavio je agenciji AFP glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Razgovori o klimatskom zagrijavanju će se voditi u perspektivi konferencije na Baliju, gdje će se pregovarati o produženju Protokola iz Kyota i o budućem predsjedavanju grupom G-8 koje će Japan obavljati u 2008. godini.