Svijet
2

Angela Merkel stigla u Kinu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno s poduzetnicima, stigla je u nedjelju u Peking u posjetu - sedmu od 2005. godine - na kojoj će dominirati ekonomska pitanja i trgovinska razmjena.

Ona je sletjela u Chengdu (na jugozapadu), gdje se susrela s lokalnim zvaničnicima, posjetila je jedno tržište, tvornicu automobila njemačkog konstruktora Volkswagen u partnerstvu s kineskim FAW-om.

U toku večeri će se susresti u Pekingu s premijerom Li Keqiangom, što je konačna tačka prvog dana njene posjete, a posjeta će trajati tri dana.

Za prvu evropsku ekonomiju Kina je ključno tržište što je bogatstvo za njemačke konstruktore automobila i proizvođače mašina-alatki. Za najmnogoljudniju zemlju svijeta Njemačka je važan partner zbog izvrsne tehnologije.

Kina je prvo izvozno tržište Njemačke u Aziji sa 67 milijardi eura prodaje u 2013. godini. Recipročno, Njemačka je prvo tržište Kine u Evropi sa ukupnim uvozom od 73 milijarde u prošloj godini.

  • Pošteno je reći da su odnosi Kine i Njemačke najbolji u njihovoj historiji - objavila je u nedjelju državna agencija Nova Kina, koja spominje "pragmatičnu saradnju između ove dvije velike ekonomije".

Angela Merkel će s premijerom u ponedjeljak održati zajedničku konferenciju za novinare i sastat će se s predsjednikom Xiom Jinpingom.

O delikatnom pitanju ljudskih prava će se razgovarati daleko od javnosti, što njemački zvaničnici smatraju efikasnijim pristupom od pokazivanja prstom u Kinu.

Kamen spoticanja po ovom pitanju ne nedostaje, počevši od berlinske izložbe koja je u toku, posvećene kineskom umjetniku i disidentu Aiu Weiweiu, najveća ikada organizirana, i na kojoj on ne prisustvuje zbog zabrane Pekinga.