{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angela Merkel se kreće uz pomoć štake, primila djecu koja sakupljaju pomoć za izbjeglice

A
7.1.2014. u 13:55
1
27
Angela Merkel se kreće uz pomoć štake, primila djecu koja sakupljaju pomoć za izbjeglice
1
Angela Merkel se kreće uz pomoć štake, primila djecu koja sakupljaju pomoć za izbjeglice
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nakon povrede kreće uz pomoć štake, jutros je u zgradi vlade u Berlinu primila djecu i omladinu koja tradicionalno za vrijeme božičnih praznika prikupljaju pomoć za izbjeglice, što je njeno prvo pojavljivanje pred novinarima nakon što je jučer imala nesreću tokom rekreativnog skijanja na švicarskim Alpama u kojoj je slomila karličnu kost.
Ljekari su kancelarki preporučili strogo mirovanje u naredne tri sedmice i ona je otkazala niz ranije planiranih aktivnosti i putovanja, ali nije otkazala današnji prijem volontera djece, koji su odjeveni u tradicionalne kostime sakupljali pomoć za izbjeglice svijeta.

U obračanju prisutnima, Merkelova se zahvalila omladini na humanoj akciji prikupljanja pomoći za izbjeglice i kazala da i ova akcija pokazuje da mladi Njemačke misle o problemima cijelog svijeta, a potom u zatvorenoj koverti dala i svoj lični prilog ovoj akciji.

"Izbjeglice širom svijeta su u veoma teškoj situaciji. Mnogo je prognanih iz njihovih domova, koji ne znaju gdje će sutra prespavati i da li će imati hrane", kazala je Merkel.

Ukazavši na izuzetno tešku situaciju sirijskih izbjeglica u Libanu, Merkelova je kazala da Njemačka želi da pomogne tim ljudima i da želi da izgradi jednu školu za djecu smještenu u tamošnjim kampovima.

Angela Merkel je tokom božićnih praznika bila na skijanju u mjestu Engadin na švicarskim Alpama. Nakon naizgled bezazlenog pada, Merkel se 28. decembra 2013. godine vratila u Berlin, gdje su ljekari ustanovili lom karlične kosti i naložili joj mirovanje u naredne tri sedmice. Usljed njene povrede otkazana je planirana zvanična posjeta Merkelove Poljskoj, kao i posjeta luksemburškog premijera Berlinu. Merkelova će ipak prisustvovati prvoj sjednici kabineta vlade zakazane za sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: