Kancelarka oštro
81

Angela Merkel poručila: Erdogan ne bi trebao koristiti izbjeglice zbog nezadovoljstva

A. B.
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da razumije da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje veću pomoć Evrope u rješavanju izbjegličke krize, ali je navela i to kako ne bi trebao koristiti izbjeglice da bi izražavao svoje nezadovoljstvo.
Kako piše Reuters, više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije i drugih država Bliskog Istoka i Afganistana, stiglo je do kopnenih granica Turske sa državama EU, Grčkom i Bugarskom otkako je Ankara prošlog četvrtka izjavila da će ih prestati zadržavati na svojoj teritoriji.

"Razumijem da se Turska suočava s velikim izazovom kada je riječ o Idlibu. Ipak, za mene je neprihvatljivo da predsjednik Erdogan i njegova Vlada to nezadovoljstvo ne izražavaju u dijalogu s nama kao Evropskom unijom, već na leđima izbjeglica", rekla je Merkel novinarima u Berlinu.

Merkel je kazala da bi EU i Turska trebale nastaviti razgovore o sporazumu o izbjeglicama i da je Njemačka, također, otvorena za bilateralnu podršku ovoj državi.

Kako je rekla Merkel, politika EU-a sastoji se u tome da se zaključuju sporazumi između država da se izbjeglice ne bi stavile u težak položaj, u osvrtu na sporazum EU-a i Turske iz 2016. godine, čiji cilj je bio da se migranti spriječe da dođu u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć Unije.

Podsjećamo, Grčka je stavila sve raspoložive snage da zabrane ulazak migranata u državu. Navodno je grčka vojska najavila da će, ukoliko bude trebalo, granicu štititi i pravom municijom.

Inače, do sada je najmanje 1.000 migranata stiglo do grčkih ostrva u istočnom dijelu Egejskog mora.