|

Angela Merkel otputovala u četvorodnevni posjet Indiji

Angela Merkel otputovala u četvorodnevni posjet Indiji
0
F
FENA
29.10.2007. u 18:51
0
komentara
0

dijeljenja
Angela Merkel otputovala u četvorodnevni posjet Indiji
Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u ponedjeljak u svoj prvi posjet Indiji gdje će, tokom četverodnevnog boravka, sklopiti niz međudržavnih ugovora o gospodarskoj i znanstvenoj saradnji, dok će teme bilateralnih razgovora biti i zaštita klime te globalna opskrba energentima i energijom.
"Nadam se da ću tokom svog boravka u Indiji stvoriti uvjete za zanimljive i produktivne kontakte između njemačkih i indijskih gospodarstvenika", rekla je Angela Merkel u svom redovnom sedmičnom obraćanju putem video-linka. Njemačka se, kako je priopćila vlada, nada sklapanju poslova na području proizvodnje obnovljivih oblika energije i recikliranja, u čemu je njemačka industrija vodeća u svijetu.

Njemačka kancelarka u Indiju putuje s 30-otočlanim gospodarskim izaslanstvom, a od članova kabineta u pratnji je i ministrica znanosti i obrazovanja Anette Schawan.

Angela Merkel u Indiju putuje i kao predsjedavajuća skupine G8, a posebna pozornost bit će posvećena tzv. Heiligendamškom procesu, pokrenutom u junu ove godine tokom summita G8 u istoimenom njemačkom gradu.

Cilj ovog procesa je intenziviranje dijaloga između zemalja skupine G8 sa zemljama koje se nalaze u fazi intenzivnog gospodarskog rasta poput Indije, Kine, Brazila, Meksika i Južnoafričke Republike. Indija je prošle godine zabilježila gospodarski rast od 9,4 posto, javila je Hina.

Kako je najavljeno, njemačka kancelarka će tokom razgovora s indijskim dužnosnicima, među kojima je i indijski premijer Manmohan Singh, dotaknuti i pitanja zaštita ljudskih prava i manjina. Tokom svog boravka u Indiji Angela Merkel posjetit će New Delhi i Mumbai.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.