Angela Merkel odala počast Hitlerovom atentatoru i upozorila na desničare

Angela Merkel odala počast Hitlerovom atentatoru i upozorila na desničare
50
M.A.
21.7.2019. u 07:44
36
komentara
50

dijeljenja
1/10 Foto: EPA-EFE
2/10 Foto: EPA-EFE
3/10 Foto: EPA-EFE
4/10 Foto: EPA-EFE
5/10 Foto: EPA-EFE
6/10 Foto: EPA-EFE
7/10 Foto: EPA-EFE
8/10 Foto: EPA-EFE
9/10 Foto: EPA-EFE
10/10 Foto: EPA-EFE
Njemačka kancelarka Angela Markel iskoristila je 75. godišnjicu pokušaja atentata na Adolfa Hitlera, koji je pokušao izvesti Claus von Stauffenberg, kako bi pozvala građane da se suprotstave rastućem desničarskom ekstremizmu.
Merkel se ovom prilikom odlučila prisjetiti njemačkog oficira Clausa von Stauffenberga i drugih zavjerenika koji su 1944. pokušali ubiti nacističkog diktatora bombom. Stauffenberg i oko 200 saučesnika ubrzo su nakon ovog pokušaja uhvaćeni i pogubljeni.

Merkel je također iskoristila ovou priliku da pozove stanovništvo Njemačke da se pridruži programima za jačanje demokratije, piše BBC.

"Ovaj dan je za nas podsjetnik, ne samo onih koji su djelovali 20. jula, nego i svih koji su se suprotstavili nacističkoj vladavini. Mi smo danas obavezni da se suprotstavimo svim tendencijama koje teže uništenju demokratije. To uključuje i desničarski ekstremizam", rekla je ona.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u maju postala najveća opoziciona stranka u zemlji s antimigrantskim i nacionalističkim programom.

Posljednjih godina došlo je do porasta napada iza kojih stoje krajnji desničari, uključujući i ubistvo njemačkog političara za čiju smrt tužitelji vjeruju da je politički motivisana i da su ga izvršile ubice s neonacističkim ekstremističkim vezama.

Prema vladinim podacima, u Njemačkoj ima 24.000 desničarskih ekstremista, a smatra se da skoro 13.000 ljudi ima tendenciju ka nasilju.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...