NATO i sigurnost
167

Angela Merkel: NATO se mora fokusirati na odbranu Evrope

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vojni savez NATO mora se fokusirati na osiguranje vlastite teritorije, a ne samo na inostrane misije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak tokom posjete tenkovskoj brigadi u sjevernoj Njemačkoj.

Na vojnom poligonu u Muensteru, kancelarka je obećala osigurati sredstva potrebna njemačkoj vojsci da ispuni obaveze u okviru NATO-a.

Izazovi za NATO su i u Evropi, osim zadaća koje provodi u inostranstvu, kao što su Afganistan i Mali, rekla je.

Podsjetila je na rusko pripajanje Krima 2014., zbog čega je uspostavljena NATO-ova vojna formacija Vrlo visokog stupnja spremnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

"S obzirom na iskustvo koje smo tada proživjeli, nova situacija se pojavila koja zahtijeva odbranu saveza", rekla je ona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je, preuzimajući dužnost, rekao da je njegov prioritet okončati rat na istoku zemlje.

Njemačka želi u saradnji s Francuskom pomoći Ukrajini da vrati svoj teritorijalni integritet, rekla je Merkel.

Merkel je rekla da je Njemačka "već znatno povećala finansijsku potrošnju za vojsku zadnjih godina" te će "uprkos ograničenim mogućnostima tako i nastaviti u budućnosti".

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritikovao Njemačku jer nije ispunila obavezu u okviru NATO-a o izdvajanju dva posto BDP-a za odbranu.