Svijet
0

Angela Merkel kritizirala skretanje SDP-a ulijevo

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel živo je kritizirala skretanje ulijevo socijaldemokrata, svojih partnera u vladinoj koaliciji, koji su u subotu nastavili sa svojim kongresom u Hamburgu.

"Nije nam potreban povratak u socijalizam kao socijaldemokratima. Imali smo dovoljno socijalizma u vrijeme DDR-a", izjavila je kancelarka čije je riječi objavilo u subotu nekoliko novina, za vrijeme regionalnog skupa njezine stranke CDU.

Angela Merkel je izjavila da socijaldemokratska stranka nije jedini garant društvene pravednosti. Konzervativci su također za jednakost šansi za sve, kazala je ona.

Prvog dana kongresa u petak socijaldemokrati su odlučili da naprave "društveni" zaokret, uz rizik da povećaju tenzije s konzervativcima s kojima su prisiljeni da vladaju.

Predsjednik SPD-a Kurt Beck je žestoko napao svog partnera u vladi tvrdeći kako ipak želi nastaviti saradnju s njim, u okviru "velike koalicije" fomirane nakon vrlo tijesnih izbornih rezultata u septembru 2005.

Ni socijaldemokrati ni konzervativci ne mogu imati stabilnu većinu u slučaju prijevremenih izbora, rezultati su ispitivanja provedenih na pola mandata.