Dobra inicijativa
34

Angela Merkel javno podržala srednjoškolske proteste o klimatskim promjenama

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako su mnogi profesori osudili proteste i kritikovali učenike što ne dolaze u školu, Angela Merkel je izjavila kako ih razumije i kako vjeruje da su isfrustrirani te kako očekuje da će učenici u potpunosti shvatiti izazov koji je ispred njih, prenosi BBC.

Učenici i studenti širom svijeta protestuju te traže konkretne poteze političara glede klimatskih promjena. Hiljade srednjoškolaca je u petak marširalo po glavnom trgu u Hamburgu, zahtjevajući promjene. Vodila ih je švedska aktivistkinja Greta Thunberg.

Ties Rabe, direktor jedne od srednjih škola izjavio je na Twitteru kako niko ne može popraviti svijet tako što će izbjegavati školu.

Angela Merkel je izjavila kako je problem sa klimatskim promjenama nešto protiv čega se možemo boriti samo udruženi.

"Želim pozdraviti mlade ljude i pitati ih šta možemo uraditi da bi promijenili probleme koji se stvaraju radi klimatskih promjena. Mislim da je ovo jako dobra inicijativa", rekla je Merkel, dodajući kako se znatne promjene još uvijek neće desiti ali kako to ne znači da ne treba odmah početi raditi. Nije se osvrnula na činjenicu da učenici propuštaju nastavu radi protesta.