Njemačka
0

Angela Merkel i dalje najpopularnija

FENA
Usprkos laganom gubitku popularnosti njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU), njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje prema ispitivanjima javnog mnijenja uvjerljivo vodi pred svojim glavnim konkurentom, sadašnjim ministrom vanjskih poslova i socijaldemokratskim kandidatom za kancelara Frankom-Walterom Steinmeierom, saopćeno je u petak.

U istraživanju "Trenda za Njemačku" televizijske stanice ARD, prenosi Hina, kad bi se predsjednik vlade birao izravno, 57 posto ispitanih bi biralo Angelu Merkel.

To je doduše pet posto manje nego sredinom augusta, ali još uvijek više nego dvostruko od podrške koju uživa njezin izravni konkurent Frank-Walter Steinmeier. Za socijaldemokratskog kandidata glasalo bi 28 posto ispitanih.

I na pitanje koji njemački političar najbolje obavlja svoj posao ispitani su se sa 71 posto jasno opredijelili za sadašnju kancelarku. Radom aktualnog ministra vanjskih poslova Steinmeierom zadovoljno je 58 posto ispitanih.

Najnovija ispitivanja, koja je za ARD proveo demografski institut Infratest dimap, pokazuju da popularnosti aktualne kancelarke nije naškodio niti slabi rezultat kršćanskih demokrata na izborima za lokalne parlamente u tri savezne zemlje prošle nedjelje.

Nakon ovog neuspjeha, jedan dio stranke i javnosti kancelarki je predbacio lošu i preblagu predizbornu kampanju. Ona je međutim naglasila kako će ostati pri svom dosadašnjem "mirnom" stilu.

Po rezultatima istog ispitivanja koalicija kršćanskih demokrata i liberala osvojila bi većinu u Bundestagu a u prilog ovakvom rješenju nakon parlamentarnih izbora 27. septembra govori i podatak da većina ispitanika, njih 62 posto, želi okončanje sadašnje "velike" koalicije kršćanskih demokrata i socijaldemokrata.

Socijaldemokrati se usprkos nepovoljnim rezultatima ispitivanja još uvijek nadaju preokretu raspoloženja birača do kraja mjeseca, slično kao i 2002. kada je tadašnji kancelar Gerhard Schroeder odličnom medijskom kampanjom tokom poplava u istočnoj Njemačkoj nekoliko sedmica uoči izbora preokrenuo raspoloženje birača i na kraju ponovno dobio izbore.