Svijet
7

Angela Merkel gubi podršku: Prema izlaznim anketama CDU izgubila u dvije regije

Klix.ba
CDU (Foto: EPA)
Stranka njemačke knacelarke Angele Merkel CDU poražena je u dvije od tri regije na regionalnim izborima, pokazuju izlazne ankete. Demokršćani su izgubili podršku u Baden-Wuerttembergu i Rhineland Palatinateu, ali su ostali najjača stranka u regiji Saksonija-Anhalt.

Antmigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila je prednost u dvije regije. Izbori su svojevrsni test podrške politici kancelarke Merkel u vezi sa smještajem izbjeglica. Podsjetimo, više od milion migranata i izbjeglica je ušlo u Njemačku u 2015. godini.

Zeleni su pobijedili Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) u Baden-Wuerttemberg regiji. U ranijim anketama AfD stranka je imala 19 posto glasova u regiji Saksonija-Anhalt gdje sada CDU i Socijaldemokrati imaju vladajuću koaliciju.

AfD se tokom kampanje predstavljala sloganima "Osigurajte granice" i "Zaustavite azilantski haos". Zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel rekao je da glasovi koju je dobila stranka AfD ne mijenja vladinu politiku o imigraciji.

"Naša pozicija je jasna i zalažemo se za humanost i solidarnost. Nećemo mijenjati našu poziciju", rekao je.

No, mediji već odavno pišu kako se pozicija Angele Merkel ljulja. Oko 2.000 desničara protestovalo je u subotu u Berlinu noseći natpise "Merkel mora otići" i "Mi smo ljudi". Rezultati ovih izlaznih anketa stvorit će dodatni pritisak na Merkel koja pokušava progurati dogovor EU sa Turskom o smanjenu broja migranta i izbjeglica koji ulaze u Zapadnu Evropu.