Toronto
0

Anesteziolog silovao 29 pacijentica pod narkozom

Sarajevo-x.com
George Doodnaught
George Doodnaught
Anesteziolog iz Toronta u martu 2010. godine optužen je za silovanje tri žene, a nakon provedene istrage otkrilo se da je seksualno napastvovao još najmanje 26 pacijentica.

George Doodnaught, koji je bio zaposlen u bolnici North York, optužen je za silovanje najmanje 29 žena, u posljednje dvije decenije. Policija pretpostavlja da je pacijentice silovao tokom pripreme za operaciju, dok su bile pod narkozom.

Istraga protiv anesteziologa pokrenuta je kada su tri pacijentice u dobi od 30 do 80 godina, prijavile da ih je Doodnaught silovao. Istraga je otvorena i policija je zamolila njegove pacijentice da se jave, te je otkriveno da je silovao još najmanje 26 pacijentica u periodu od 1992. do 2010. godine, potvrdili su ove sedmice istražitelji, prenose strani mediji.

Dr. Tim Rutledge, potpredsjednik odjela za medicinska i akademska pitanja u bolnici North York istakao je da ne može otrivati pojedinosti o tome kako je 61-godišnji Doodnaught bio u mogućnosti da seksualno napada žene u prometnom bolničkom okruženju.

"Postoji mnogo pitanja oko tih detalja, ali iz poštovanja prema pacijenticama koje su skupile hrabrost ispričati sve, ali i zbog provođenja istrage nismo u mogućnosti otkrivati detalje", kazao je Rutledge.

Anestezilog George Doodnaugh je suspendovan s posla, a na sudu će se pojaviti sljedeće sedmice.

Istražitelji vjeruju da je broj žrtava anesteziologa mnogo veći, te je istraga i dalje otvorena.