Za sve Amerikance
18

Andrew Yang želi biti predsjednik SAD-a i uvesti osnovni dohodak od 1.000 dolara mjesečno

Klix.ba
Cilj 43-godišnjeg američkog poduzetnika Andrewa Yanga je ući u Bijelu kuću i pobijediti aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa. Yang je kandidaturu najavio na svojoj web stranici, a svoju politiku bazira na univerzalnom osnovnom dohotku (UBI) u iznosu od 1.000 dolara mjesečno.

Yang smatra da svi Amerikanci u dobi od 18 do 64 godine svakog mjeseca od Vlade SAD-a trebaju dobiti ček od 1.000 dolara.

"Najkonkretniji način na koji Vlada SAD-a može poboljšati vaš život je da vam svakog mjeseca pošalje ček od 1.000 dolara i omogući da ga potrošite kako želite. Vlada ima dovoljno resura koji nisu pravilno distribuirani", rekao je Yang.

Plaćanje univerzalnog osnovnog dohotka naziva "dividendom slobode" i vjeruje da će novčani poticaj poboljšati mentalno blagostanje Amerikanaca i poticati poduzetništvo.

"Umjesto o nestašici ljudi bi u tom slučaju razmišljati o sigurnom preživljavanju i mogućnostima. Univerzalni osnovni dohodak bi transformisao naše društvo na bezbroj pozitivnih načina i bio bi katalizator promjena u umjetnosti, poduzetništvu i kreativnosti", rekao je.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je u govoru kojeg je u maju održao na Harvardu iznio slične argumente.

"Vrijeme je da definišemo novi društveni ugovor. Treba istražiti ideje poput univerzalnih osnovnih prihoda kako bi svi imali podložak za isprobavanje novih stvari", rekao je Zuckerberg.

Yang smatra da će ovim programom premosti jaz u ekonomiji i radnim mjestima koji će nastupiti s automatizacijom poslova.

"Novac za isplaćivanje univerzalnog osnovnog dohotka dobili bi od novog poreza za kompanije koje najviše zastupaju automatizaciju poslova. Bio bi to porez na dodatnu vrijednosti (PDV) od 10 posto na proizvode i usluge koje kompanija proizvodi. Ideja od PDV-u će biti sve važnija, jer ne možete skupljati porez na dohodak od robota ili softvera, a s obzirom na to da je naša privreda ogromna imali bismo prihod između 700 i 800 milijardi dolara", pojasnio je Yang.