Istraga još traje
76

Andrew Tate se sumnjiči za teži oblik trgovine ljudima, tužilaštvo izmijenilo optužnicu

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Optužnica kojom se influenser Andrew Tate (36) tereti za trgovinu ljudima izmijenjena je odlukom tužilaštva u Rumuniji.

Braća Tate i dvije osumnjičene Rumunke nalaze se u kućnom pritvoru zbog dovođenja u vezu s trgovinom ljudima i formiranja kriminalne grupe za seksualno iskorištavanje žena. Oni su ove optužbe negirali.

Tužioci su podigli optužnice protiv četvero osumnjičenih, ali se slučaj još nalazi pod istragom. Očekuje se da će suđenje početi krajem juna.

Tate, britansko-američki državljanin koji ima 5,4 miliona pratilaca na Twitteru nalazio se u policijskom pritvoru od 29. decembra 2022. godine do 31. marta ove godine kada mu je određen kućni pritvor.

Tužilačka jedinica rumunske Direkcije za istrage organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT) obavijestila je danas braću Tate da je optužba za trgovinu ljudima promijenjena u trgovinu ljudima u kontinuitetu, rekao je glasnogovornik DIICOT-a.

Prema rumunskom zakonu, za trgovinu odraslim osobama predviđena je zatvorska kazna do 10 godina.

Pravni tim braće Tate rekao je da su promjene u pravnom interesu osumnjičenih, kako bi se mogla provesti nepristrasna istraga.

DIICOT je također saopćio da je otvorio odvojenu krivičnu istragu protiv Rumuna bliskog braći Tate zbog optužbi za trgovinu ljudima i formiranje kriminalne grupe za seksualno iskorištavanje sedam žena.