Svijet
1

Andrej Babiš, češki Berlusconi: Od tajkuna do političkog mešetara

Klix.ba
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Češki milijarder i medijski tajkun Andrej Babiš se pojavio u politici niotkud i okončao na drugom mjestu na izborima održanim u subotu. Obećavao je napredak i iskrenu politiku prema biračima koja obuhvata mjere štednje i borbu protiv korupcije.

Tajkun slovačkog porijekla, koji je u borbi za glasove za svoju stranku ANO (Da) dijelio krofne prolaznicima, postao je politička sila koja je zaprijetila izbornim uspjehom čiji bi rezultati mogli za posljedicu imati politički zastoj u toj zemlji.

Glasači su se ujedinili i podržali "nekorumpiranog tajkuna", ali 59-godišnji vitalni i sijedi bivši komunista kazao je da njegova namjera nije bila ući na vlast.

"Mi ne želimo vladati, želimo progurati zakone o reformama u Parlamentu", izjavio je drugi najbogatiji Čeh čija je stranka osvojila 18,6 posto glasova na iznenađenje svih učesnika izbora. To je samo za 1,8 posto manje glasova nego što je osvojila Socijalna demokratija, koja je pobijedila.

Babišov veliki uspon došao je u vrijeme kada su desničarske partije doživjele udar zbog pada vlade Petra Nečasa koji je bio umiješan u špijunske i korupcijske skandale.

Babiš je vlasnik koncerna Agroferta. Vrijednost njegovog bogatstva iznosi 1,5 milijardi eura i nalazi se na 736. mjestu godišnje Forbesove liste milijardera na svijetu.

Tokom kampanje koristio je Obamin slogan "Da, mi možemo", obećavajući "Da, bit ćemo bolji" kao političar koji zna kako napraviti novac.

Babiša nazivaju u češkim Berlusconijem, iako on to ne voli.

"Počeo sam raditi kada sam imao 15 godina. Dostavljao sam mlijeko, radio dekoracije, gradio vikend kućice, sve kako bih zaradio novac", rekao je jednom prilikom. Firmu je osnovao zahvaljujući ocu koji ga je školovao i koji se bavio tim poslom.

Babiš je oženjen Monikom s kojom ima dvoje djece i jedno iz prethodnog braka. Političku partiju ANO osnovao je 2011. godine.

"Vrijedan sam čovjek. Skoro sam sve napravio kako bih ostvario svoje snove. Zaradio sam milijarde poštenim radom", istakao je.