Svijet
94

Anders Breivik: Zatvor me je učinio još ekstremnijim

Klix.ba
Anders Breivik (Foto: EPA)
Anders Breivik (Foto: EPA)
Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik je rekao da ga je petogodišnja izolacija u zatvoru učinila još radikalnijim.

Breivik se pojavio na saslušanju na sudu u kojem se država žali na zaključke da su neka postupanja prema njemu u zatvoru "nehumana, degradirajuća ili kažnjavajuća".

Tužitelji su ranije upozorili da je desničarski ekstremist danas radikalniji nego ikad prije.

Podsjetimo, Breivik je u julu 2011. godine ubio 77 ljudi, tačnije, 69 osoba je ubio u ljetnom kampu namijenjenom ljevičarskim političkim aktivistima na otoku Utoeya nakon što je dan ranije aktivirao automobil bombu u Oslu, kada je poginulo osmero ljudi.

Tridesetsedmogodišnji Breivik je u samici otkako je uhapšen 2012. godine, a osuđen je na 21 godinu zatvora. Ipak, u ćeliji može gledati TV, vježbati i igrati videoigre. Međutim, on tvrdi da odvojenost od ostalih zatvorenika 22 do 23 sata dnevno predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava.

"Postao sam još radikalniji. Bio sam radikalan u početku, no, tokom ovih pet godina sam postao mnogo radikalniji. Na mene ozbiljno utječe izolacija, a radikalizacija je možda i najozbiljniji efekt", izjavio je Breivik.

Njegov advokat oystein Storrvik je kazao da je njegov klijent "mentalno ranjiv" zbog uslova u zatvoru.

Norveški sud je u aprilu 2016. godine potvrdio dio njegovih tvrdnji, iako je odbacio njegov argument da je pravo na poštivanje njegovog privatnog i porodičnog života prekršeno ogranjičenjima koja se odnose na kontakt s drugim desničarskim ekstremistima.

Norveška vlada, kojoj je naređeno da plati Breivikove sudske troškove od 44.378 eura, u utorak je započela proces žalbe na sudsku odluku.

Džava tvrdi da su zatvorski uvjeti bolji od onih u kojim većina zatvorenika živi, što predstavlja dovoljnu kompenzaciju za život u samici.

Tužitelj Fredrik Sejersted je odbacio tvrdnje da su ugrožena Breivikova ljudska prava te je dodao da je "još uvjereniji u njegova ekstremno desničarska uvjerenja".

Presuda se očekuje u februaru.