Nagrada ili kazna
0

Anders Breivik boravit će u luksuznom zatvoru?

Sarajevo-x.com
Terorista Anders Breivik mogao bi završiti u jednom od najluksuznijih zatvora na svijetu, gdje zločinci uživaju u ćelijama u kojima imaju plazma televizore, zasebna kupatila i prozore bez rešetaka.

Zatvor Halden, u kojem bi mogao biti smješten zločinac koji je pobio 76 nedužnih osoba u Oslu, građen je deset godina, a otvoren je u aprilu 2010. godine.

To je drugi najveći zatvor u Norveškoj i nalazi se nedaleko od Osla. Zatvor prima 248 "sretnih" kriminalaca i zločinaca koji imaju sav mogući komfor, a nadležni se nadaju da će njihova rehabilitacija biti uspješnija ukoliko borave u ugodnom okruženju.

U izgradnju su uložena 252 miliona dolara. Zatvorenici na raspolaganju imaju prozračne sobe sa mnogo dnevnog svjetla, mini frižidere, plazma televizore i prozore bez rešetaka, ali sa neprobojnim staklima.

Kuhinja je zajednička, ali su kupatila zasebna. Dnevni boravak je opremljen modernim namještajem kompanije IKEA.

No, to nije sve. U zatvoru, u kojem uglavnom borave najopasniji norveški kriminalci, nalazi se i teretana, muzički studio i dobro opskrbljena biblioteka.

Zatvorenici imaju i salu u kojoj mogu igrati košarku ili se penjati po plastičnoj stijeni. U dvorištu imaju čak i staze za džogiranje, ali i kućicu sa dvje sobe u kojoj zatvorenici mogu ugostiti članove porodica.

Britanski mediji pišu da je vrlo vjerovatno da će Breivik, koji je u dva teroristička napada, ispred zgrade Vlade u Oslu i na otoku Utoya ubio 76 osoba, biti smješten upravo u Haldenu nakon što mu bude završeno suđenje.