Jednostavna i jeftina
22

Analiza treće faze: Oxfordova vakcina je sigurna i efikasna

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vakcina koju zajedno razvijaju Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca sigurna je i učinkovita, potvrdila je nova analiza kliničkih ispitivanja vakcine.

Istraživači koji su radili na ispitivanju izvijestili su da će ova vakcina imati veliki utjecaj na pandemiju koronavirusa, javlja Sky News.

Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u magazinu Lancet i predstavljaju prvu recenziranu analizu koja je proučila podatke iz treće faze kliničkih ispitivanja vakcine. Oni se nadaju da će vakcina biti odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji u narednih nekoliko sedmica.

Gotovo 12.000 dobrovoljaca sudjelovalo je na ispitivanju Oxfordove i AstraZenecine vakcine u Velikoj Britaniji i Brazilu. Rezultati pokazuju da je efikasnost vakcine u prosjeku bila 70,4 posto.

U grupi koja je primila dvije standardne doze, efikasnost vakcine je bila 62,1 posto, ali u grupi koja je primila neplaniranu polovinu doze, a zatim punu dozu, efikasnost je porasla na 90 posto.

Podaci istraživanja su dostavljeni regulatornim tijelima širom svijeta na odobrenje.

"Danas smo objavili privremenu analizu treće faze ispitivanja vakcine i pokazali smo da je nova vakcina sigurna i efikasna na koronavirus. Iznimno smo zahvalni našim volonterima koji su radili s nama u proteklih osam mjeseci kako bi nas doveli do ove prekretnice", rekao je profesor Andrew Pollard, direktor Oxfordove grupe za razvoj vakcine i glavni istražitelj Oxfordovog ispitivanja vakcine.

Oxfordova i AstraZenecina vakcina je jednostavna i jeftina za proizvodnju, a može se proizvesti u velikim količinama uz male troškove. Za razliku od Pfizerove i BioNTechove vakcine, ne mora se čuvati na izuzetno niskim temperaturama.

Sarah Gilbert, profesorica vakcinologije na Univerziteta u Oxfordu, opisala je današnji dan kao "vjerovatno najbolji dan 2020. godine".

"Nakon dokazivanja efikasnosti vakcine u mnogim pretkliničkim istraživanjima, sada imamo jasne dokaze o efikasnosti vakcine. Nadamo se da će se ovo cjepivo uskoro koristiti za spašavanja života", naglasila je Gilbert.

Ispitivanja Oxfordove vakcine i dalje su u toku. Ostaje još otvoreno pitanje koliko dugo pruža imunitet ljudima.