Britanska štampa
0

Analiza i kritika zdravstvenog sistema

FENA
Veliku pažnju ovog vikenda britanski dnevnici su posvetili debati o sudbini američkoga zdravstvenog sistema.

Određene političke struje među republikancima u SAD-u, naime, britansku nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) navode kao primjer za nefunkcionalnu, "socijalističku" ustanovu, što je podiglo veliku prašinu s druge strane Atlantskog okeana i dovelo do usijane debate u britanskim medijima – prije svega oko načina na koji je ustrojen i na koji danas funkcionira zdravstveni sistema u zemlju.

Lider Konzervativne stranke David Cameron, nakon sukoba s jednim članom Evropskog parlamenta oko uvredljivih izjava na temu uloge i značaja NHS-a u Britaniji, kritiziran je u nekoliko listova zbog toga što brani nacionalnu zdravstvenu službu.

Visokotiražni, konzervativno orijentirani listovi priznaju da NHS "nije savršen" i upozoravaju da David Cameron ne bi trebalo da ga brani "kao da je sveta krava", upozoravajući da bi se konzervativna opozicija, braneći nacionalnu zdravstvenu službu od napada političara iz SAD-a, mogla pretvoriti u njezina "drvenog advokata" i prestati ukazivati na propuste u radu ove ustanove.

The Independent , pak, na nekoliko stranica donosi u subotu detaljnu analizu američkoga zdravstvenog sistema, navodeći primjere ljudi koji, kao i milioni drugih širom SAD-a, nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje i prepušteni su sami sebi.

Oni se sve češće liječe na "privremenim" volonterskim klinikama, koje u mnogim slučajevima rade iz pokretnih prikolica ili autobusa, ili se postavljaju na stadionima i u sportskim dvoranama.

Iako SAD troši na zdravstvo više nego ijedna druga nacija na svijetu, prosječan životni vijek u toj zemlji i dalje je dvije godine kraći nego u Velikoj Britaniji, navodi se u statistikama koje prenosi Independent.

Klinike za ljude bez zdravstvenog osiguranja u kojima tokom nekoliko dana volonterskog rada ljekari pregledaju i do dvije hiljade pacijenata, jasan su podsjetnik na to zbog čega predsjednik Barack Obama želi provesti reformu zdravstvenog sistema u SAD-u, piše list.

Isto tako, one mogu biti i objašnjenje za argument da su kritike na račun britanskog NHS-a, koje se sve glasnije mogu čuti od radikalnih pripadnika Republikanske stranke, možda ipak preoštre.