{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Analiza i kritika zdravstvenog sistema

F
16.8.2009. u 11:30
0
0
Analiza i kritika zdravstvenog sistema
0
Analiza i kritika zdravstvenog sistema
Veliku pažnju ovog vikenda britanski dnevnici su posvetili debati o sudbini američkoga zdravstvenog sistema.
Određene političke struje među republikancima u SAD-u, naime, britansku nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) navode kao primjer za nefunkcionalnu, "socijalističku" ustanovu, što je podiglo veliku prašinu s druge strane Atlantskog okeana i dovelo do usijane debate u britanskim medijima – prije svega oko načina na koji je ustrojen i na koji danas funkcionira zdravstveni sistema u zemlju.

Lider Konzervativne stranke David Cameron, nakon sukoba s jednim članom Evropskog parlamenta oko uvredljivih izjava na temu uloge i značaja NHS-a u Britaniji, kritiziran je u nekoliko listova zbog toga što brani nacionalnu zdravstvenu službu.

Visokotiražni, konzervativno orijentirani listovi priznaju da NHS "nije savršen" i upozoravaju da David Cameron ne bi trebalo da ga brani "kao da je sveta krava", upozoravajući da bi se konzervativna opozicija, braneći nacionalnu zdravstvenu službu od napada političara iz SAD-a, mogla pretvoriti u njezina "drvenog advokata" i prestati ukazivati na propuste u radu ove ustanove.

The Independent , pak, na nekoliko stranica donosi u subotu detaljnu analizu američkoga zdravstvenog sistema, navodeći primjere ljudi koji, kao i milioni drugih širom SAD-a, nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje i prepušteni su sami sebi.

Oni se sve češće liječe na "privremenim" volonterskim klinikama, koje u mnogim slučajevima rade iz pokretnih prikolica ili autobusa, ili se postavljaju na stadionima i u sportskim dvoranama.

Iako SAD troši na zdravstvo više nego ijedna druga nacija na svijetu, prosječan životni vijek u toj zemlji i dalje je dvije godine kraći nego u Velikoj Britaniji, navodi se u statistikama koje prenosi Independent.

Klinike za ljude bez zdravstvenog osiguranja u kojima tokom nekoliko dana volonterskog rada ljekari pregledaju i do dvije hiljade pacijenata, jasan su podsjetnik na to zbog čega predsjednik Barack Obama želi provesti reformu zdravstvenog sistema u SAD-u, piše list.

Isto tako, one mogu biti i objašnjenje za argument da su kritike na račun britanskog NHS-a, koje se sve glasnije mogu čuti od radikalnih pripadnika Republikanske stranke, možda ipak preoštre.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: