Snaga volje
0

Amputirci zasjeli na vrh Afrike na jednoj pravoj nozi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tri američka amputirca uspjeli su u svom naumu da se popnu na planinu Kilimanjaro u Tanzaniji, najviši vrh Afrike. Njihov uspjeh je mnogo veći ako se uzme u obzir da su to učinili na samo jednoj pravoj nozi.

Ratni veterani, koji su svoje udove izgubili u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku, popeli su se na visinu od 5.891 metar u šest dana, a sve to kako bi pokazali da njihova invalidnost ne znači da moraju biti pasivni.

Za prelaženje ovolikog puta obično je potrebno tri ili četiri dana, ali su se ovi hrabri muškarci morali često zaustavljati da namjeste svoje prostetičke noge.

Dan Nevins (37) izgubio je noge u Iraku, Neil Duncan (26) obje noge u bombaškom napadu u Afganistanu 2005, a Kirk Bauer (62) jednu nogu je izgubio 1969. u Vijetnamu.

"Ako tri amputirca iz tri različita rata i dvije različite generacije sa doslovno jednom nogom mogu da se popnu na Kilimanjaro, onda bi se svi naši osakaćeni prijatelji trebali baviti planinarenjem, vožnjom bicikla, plivanjem i drugim aktivnostima za zdrav život", rekao je Bauer, izvršni direktor organizacije "Disabled Sports USA" iz Washingtona, za agenciju AP.

Nakon što su stigli na cilj, Nevins je zbog bolnih povreda morao biti odvezen na nosilima.