Svijet
0

Amnesty: Veći broj smrtnih presuda u Kini prije Olimpijskih igara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ogranak Amnesty Internationala je saopćio kako se plaši da će u Kini doći do većeg broja smrtnih kazni prije Olimpijskih igara 2008. godine i pozvao njemačku kancelarku da prilikom puta u Peking zatraži poboljšanje u domenu ljudskih prava.

Barbara Lochbihler (Lohbiler), generalna tajnica Amnesty Internationala, izjavila je u intervju za subotnji broj regionalnog dnevnog lista Neue Osnabruecke Zeitung (Noje Osnabrike Cajtung) da se "prije Oliompijskih igara u Pekingu pokušavaju smanjiti kritike na račun režima povećavajući broj hapšenja i pogubljenja".

Prema podacima Amnesty Internationala, Kina je u 2006. godini pristupila pogubljenju 1.010 osoba i izrekla najmanje 2.790 smrtih presuda.

Početkom augusta, Amnesty International je pozvao Kinu da preduzme "hitne mjere" kako bi prekinula kršenje ljudskih prava, ocijenivši da to može "pomračiti" sliku zemlje prije nastupajućih Olimpijskih igara.

U jednom izvještaju, Amnesty je zabilježio da je Kina pristupila većem broju hapšenja i zatvarnja kako bi "očistila" Peking.