Nakon članka u Timesu
0

Amnesty traži neovisnu istragu o civilnim žrtvama u Šri Lanki

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Organizacija Amnesty Internation zatražila je u subotu otvaranje neovisne istrage o velikom broju civila ubijenih tokom nekoliko posljednjih sedmica građanskoga rata u Šri Lanki, smatrajući da su Ujedinjeni narodi trebali objaviti svoje procjene.

Ovaj apel uslijedio je nakon članka objavljenog u Timesu ove sedmice, prema kojemu povjerljivi dokumenti UN-a procjenjuju na preko 20.000 ukupan bilans civilnih žrtava tih sukoba.

Posebno je pojačana zabrinutost za ogroman broj civila zatečenih u konačnom obračunu vladine vojske s Tamilskim pobunjenicima posljednjih sedmica.

Direktor Amnestyja za regiju Pacifičke Azije Sam Zarifi zatražio je neovisnu međunarodnu istragu, optužujući obje strane za ratne zločine.

"Članak Timesa naglašava nužnost ove istrage i Ujedinjeni narodi bi trebalo da učine sve da se uspostavi istina o 'krvoproliću' koje se desilo na sjeveroistoku Šri Lanke", navodi se u saopćenju direktora Zarifija, koje je objavila ova organizacija za odbranu ljudskih prava.

Šrilankaška vlada odbacila je pozive za istragu o tvrdnjama ratnih zločina, te odlučno demantirala infromacije Timesa.

"Te brojke su pretjerane. Odlučno demantiramo priče prema kojima je ubijeno više od 20.000 ljudi", izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane Lakshman Hulugalle.

Amnesty stalno prima informacije o ogromnim kršenjima ljudskih prava dok je u sukobima raseljeno više od 280.000 osoba.

Ujedinjeni narodi moraju reagirati na "ratne zločine i teška kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Šri Lanki", kazao je Zarifi.