{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty: Pojačana represija u Kini pred Olimpijske igre

F
1.4.2008. u 13:17
0
0
Amnesty: Pojačana represija u Kini pred Olimpijske igre
0
Amnesty: Pojačana represija u Kini pred Olimpijske igre
Foto: AFP
Amnesty International upozorio je u utorak da se represija protiv branilaca ljudskih prava u Kini, pred približavanje Olimpijskih igara, pojačava umjesto da se smanjuje, dok Peking nastoji da prikaže jedinstven front.
Četiri mjeseca pred otvaranje Igara, ova organizacija za odbranu ljudskih prava smatra da je sve manje moguće poboljšati ovakvu situaciju, oštro osudivši krvavu represiju kineske vojske nad demonstrantima na Tibetu.

Politika riskira da i lično učestvuje u "prešutnoj uroti" ako se ne izrazi protest protiv ove represije, smatra ova organizacija sa sjedištem u Londonu u svom izvještaju nazvanom "Negativan olimpijski račun - represija aktivnosti ugrožava bilans Olimpijskih igara".

"Ukoliko kineske vlasti ne poduzmu hitne mjere za poboljšanje situacije, pozitivan bilans ljudskih prava za Olimpijske igre u Pekingu postaje sve nedostupniji", naglašeno je u izvještaju.

"Postaje sve jasnije da se bit aktuelnog vala represije dešava ne uprkos Igrama već zbog Igara", osuđuje Amnesty.

Organizacija poziva vlasti da odmah prekinu represiju nad braniocima ljudskih prava u Pekingu i drugim regionima Kine, kao i demonstrantima na Tibetu i u pograničnim regionima.

U Pekingu i oko njega, kineske vlasti zavele su mir i pohapsili sve mirne akiviste u "čišćenju", koje prethodi Igrama.

"Ovakve akcije dovode u sumnju ozbiljnost namjera kineskih vlasti da poboljšaju ljudska prava pred približavanje Igara" naglašava Irene Khan, generalna tajnica Amnestyja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: