Svijet
0

Amnesty osudio pogubljenje Sadama Huseina

FENA
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u nedjelju je osudila pogubljenje bivšega iračkog predsjednika Saddama Husseina.

"Osuđujemo smrtnu presudu u svim slučajevima kao narušavanje prava na život i nehumano i degradirajuće kažnjavanje, a to je posebno gnusno kada se najstroža kazna primijeni nakon nepravična suđenja", rekao je direktor za program Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, prenijela je agencija DPA.

Amnesty International je istaknuo da je oduvijek bio za suđenje Saddamu za počinjene zločine protiv čovječnosti. Međutim, suđenje bivšem iračkom diktatoru bilo je puno propusta, ocijenila je ova organizacija.

Svrgnuti irački predsjednik, nad kojim je u subotu u Bagdadu izvršena smrtna kazna vješanjem, sahranjen je u nedjelju ujutro u svome rodnom selu Uja u blizini Tikrita, javila je televizija Al-Jazeera.

Saddam (69) je osuđen na smrt zbog ubistva 148 šiita 1982. godine u iračkom šiitskom mjestu Dužailu. Smrtna kazna je izvršena pošto je viši sud odbacio njegovu žalbu.