|

Amnesty optužuje države EU za saučesništvo sa SAD

Amnesty optužuje države EU za saučesništvo sa SAD
0
F
FENA
13.6.2006. u 23:02
0
komentara
0

dijeljenja
Amnesty optužuje države EU za saučesništvo sa SAD
Nekoliko evropskih država, među kojima četiri članice Evropske unije - Njemačka, Italija, Švedska i Velika Britanija, aktivne saučesnice u američkom programu prebacivanja terorista u tajne zatvore, optužila je u utorak Amnesty International.
U svom posljednjem izvještaju nazvanom "Saučesnici u zločinima", uloga Evrope u američkom programu prebacivanja zatvorenika", organizacija za odbranu ljudskih prava cilja i na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku.

"Evropa se predstavlja često poput fara za ljudska prava, ali ostaje neprijatna istina da bez pomoći Evrope neki ljudi ne bi trenutno patili zbog mučenja u ćelijama širom svijeta", rekao je Claudio Cordone, glavni direktor za istraživanja u Amnesty Internationalu.

"Evropske države ne mogu sakriti svoje saučesništvo s programom SAD-A iza obavještajnih tajnih službi", insistirao je Cordone, optuživši neke države da su lično "CIA-i predavale neke zatvorenike".

U svom izvještaju, Amnesty dokazuje svoje optužbe kroz neke primjera osoba osumnjičenih za terorizam, uhapšenih uz saučesništvo tih evropskih država i konačno prebačenih u najvećoj tajnosti ka američkim zatvorima u Guantanamu, Kabulu i Bagramu u Afganistanu i u Egiptu ili prema sirijskim i egipatskim ćelijama.

Amnesty navodi primjer Ahmeda Agiza i Mohameda el-Zarija, dva egipatska državljana koje su uhapsile švedske vlasti 18. decembra 2001. i predale CIA-i a potom ih CIA predala egipatskim vojnim vlastima.

Njemačka i Velika Britanija također su pomagali u hapšenju četiri osobe, uhapšene u Maroku i Makedoniji a potom zatvorene u Siriji i Afganistanu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.