Svijet
0

Amnesty International upozorava EU i Sloveniju na "izbrisane"

FENA
Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International u ponedjeljak je upozorila evropsku javnost na problem "izbrisanih neslovenaca".

AI je u pismu Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu predložila da se od slovenskih vlasti zahtijeva rješavanje tog problema tijekom ove godine "a svakako prije nego što Slovenija u januaru 2008. preuzme predsjedanje EU-om", saopćio je Amnesty International.

To upozorenje dolazi na 15. godišnjicu "brisanja" neslovenaca, koji nisu tražili slovensko državljanstvo iz registra stalnih stanovnika zbog čega su izgubili i pravo na boravak u Sloveniji, te se odrekli svojih dotadašnjih prava.

"Prije 15 godina, nekoliko mjeseci nakon što je Slovenija proglasila neovisnost, vlasti su odstranile više od 18.000 osoba iz registra stalnih stanovnika, čime su one preko noći izgubile niz osnovnih prava", navodi se u saopćenju iz Bruxellesa organizacije Amnesty International.

Organizacija navodi da Evropska unija ne može ignorisati zahtjeve hiljade ljudi i njihov neriješen pravni status, te prava koja iz toga proizlaze. Dodaje da posjeduje dokumentaciju za slučajeve u kojima su "izbrisani" izgubili niz prava, posao, stan i zdravstveno osiguranje, te zajedno s porodicama dovedeni do socijalnog dna.

Amnesty International upozorava da slovenske vlasti problem nisu adekvatno riješile unatoč odluci slovenskog Ustavnog suda prije sedam godina da "brisanje" iz registra stanovništva nije imalo pravnog temelja. Kako se navodi, slovenske vlasti nisu osigurale zakonsku osnovu za moguće odštete za oduzeta prava "izbrisanih", a njih oko pet hiljada i dalje živi u pravnoj praznini, odnosno bez reguliranog prava na stalni boravak.

"Ostaje puno toga što je potrebno napraviti a Evropska unija ne može ignorisati taj problem, osobito s obzirom na to da je 2007. godina proglašena godinom jednakih mogućnosti i da se to događa u zemlji koja će uskoro preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom", izjavio je Dick Oosting, direktor ureda AI za EU.

Slovenska novinska agencija STA podjseća da je evropski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini primio prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu izaslanstvo "izbrisanih", ali je krajem prošlog mjeseca izjavio da pitanje dodjele statusa stalnog rezidenta ne spada u pravnu stečevinu Evropske unije nego u okvir nacionalne legislative država članica.

Pravni zastupnik "izbrisanih" i nekadašnji ustavni sudac Matevž Krivic takvo je stajalište tada označio prijetvornim, dodajući da je "naivno" od "bruxelleskih eurokrata" tražiti nešto više.

Krivic je, navodi Slovenska novinska agencija STA, i autor prijedloga peticije o "izbrisanima" o kojoj će raspravljati odbor Evropskog parlamenta za peticije.