Svijet
0

Amnesty International traži oslobađanje Kasparova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizacija Amnesty International je u srijedu optužila ruske vlasti za "sistematske represije" u perspektivi održavanja općih izbora 2. decembra i pozvala na "trenutno oslobađanje" Garija Kasparova koji je pripadnik opozicije.

"Amnesty International je duboko zabrinut zbg sistematskog kršenja ljudskih prava u pogledu općih izbora", piše u saopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

"Posljednjih mjeseci, organizacija je uočila mnogobrojne pokušaje vlasti Ruske Federacije da spriječe pravo na slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja, naročito pripadnika političke opozicije, kao i aktivista za ljudska prava i novinara", saopćio je Amnesty.

Organizacija navodi slučaj bivšega svjetskog šahovskog šampiona Garija Kasparova, koji je u subotu osuđen na pet dana zatvora zbog učešća u nelegalnom maršu organiziranom prošlog vikenda u Moskvi.

Osim Kasparova, sedam od oko 200 demonstranata uhapšenih u Moskvi i Sankt Peterburgu osuđeno je na zatvorske kazne od tri do pet dana.

"Ruske vlasti su stvorile klimu u kojoj je teško, ako ne i nemoguće, izraziti disidentsko mišljenje i da ga novinari prenesu", izjavila je Nicola Duckworth, direktorica Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju.