Svijet
0

Amnesty International: Strane radnike u Kataru tretiraju kao životinje

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U građevinskom sektoru Katara ima dosta slučajeva zlostavljanja radnika, kaže se u izvještaju Amnesty Internationala, koji je proveo studiju vezanu za radove u vezi sa Svjetskim nogometnim prvenstvom u toj zemlji 2022. godine.

Ova organizacija navodi kako radnici koji dolaze iz inozemstva nerijetko ne dobijaju plaće, rade u opasnim uvjetima i imaju veoma loš smještaj. Također, ističu kako se pojedini menadžeri prema njima ponašaju kao prema životinjama, prenosi BBC.

Katarski zvaničnici su najavljivali kako će radnici imati povoljne uvjete pri izgradnji objekata za SP u nogometu, međutim, nisu se oglasili nakon izvještaja AI-a.

Uposlenici Amnesty Internationala su obavili razgovore sa 210 radnika, poslodavaca i vladinih službenika te sačinili ovaj izvještaj.

Nepalski radnici su tako izjavili kako ih tretiraju kao stoku te da rade i do 12 sati dnevno, sedam dana sedmično, čak i tokom vrelih ljetnih dana. Nekim radnicima je prijećeno novčanim kaznama, deportacijom ili gubitkom prihoda ako se ne pojave na prekovremenom radu.

Veliki broj radnika završio je u bolnici zbog povreda na radu, a u 10 posto slučajeva se radilo o dosta teškim povredama.

"Ovakvo nemilosrdno iskorištavanje stranih radnika u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu je jednostavno nedopustivo", navode iz AI-a, dodajući kako njihovi podaci ukazuju na alarmantan nivo eksploatacije.