|

Amnesty International optužio Izrael za ratne zločine

Amnesty International optužio Izrael za ratne zločine
10
F
FENA
9.12.2014. u 09:42
8
komentara
10

dijeljenja
Amnesty International optužio Izrael za ratne zločine Foto: Arhiv/EPA
Izraelska vojska je ovog ljeta počinila ratne zločine tokom operacije "Zaštitni zid" zbog kojih se mora provesti istraga, ocijenio je u utorak Amnesty International.
Uništavanje četiri zgrade od nekoliko katova u četiri posljednja dana operacije predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, saopćila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Svi elementi kojima raspolažemo pokazuju da su ova velika uništavanja izvedena namjerno i bez vojne opravdanosti", izjavio je Philip Luther, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku, prenosi agencija AFP.

Činjenice i izjave izraelskih vojnika u to vrijeme ukazuju na to da su napadi bili "kolektivno kažnjavanje stanovnika Gaze", s ciljem uništavanja njihove imovine, precizirao je Luther.

U sukobima je bilo oko 2.200 ubijenih Palestinaca, pretežno civila, prema palestinskim izvorima. Na izraelskoj strani je ubijeno 67 vojnika i šest civila.

"Ratni zločini se moraju ispitati na neovisan i nepristran način a odgovornima treba da se sudi u okviru pravednog suđenja", kazao je on.

Izraelske vlasti nisu odmah reagirale na ove optužbe.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...