Svijet
0

Amnesty International: Ne zaboraviti još dvojicu novinara u egipatskom zatvoru

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Amnesty International (AI) je ponovo pozvao na razrješenje slučaja trojice novinara Al Jazeere koje je sud u Egiptu osudio na zatvorske kazne.

"Teška situacija u kojoj se još uvijek nalaze Al Jazeerini novinari Baher Mohamed i Mohamed Fahmy ne smije se zaboraviti zato što je njihov kolega Peter Greste deportovan iz Egipta", upozorio je Amnesty International.

Tri novinara su u ljeto prošle godine osuđena na zatvorske kazne od sedam do deset godina zbog navodnog širenja lažnih vijesti i pomaganja teroristima. Organizacija za međunarodna prava nekoliko puta je pozivala da se oni bezuslovno puste na slobodu otkako su uhapšeni u decembru 2013. godine.

Australac Peter Greste jučer je pomilovan i deportovan u zemlju svog porijekla. 

"Od vitalne važnosti je da zbog slavljeničkih fanfara koje odjekuju zbog njegove deportacije svijet ne zaboravi muke u kojima se još uvijek nalaze Baher Mohamed i Mohamed Fahmy", izjavila je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora AI za Bliski istok i Sjevernu Afriku. 

Nova legislativa u Egiptu dozvoljava deportovanje stranih zatvorenika iz zemlje. Donio ju je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi krajem prošle godine. 

Greste, Mohamed i Fahmy tražili su da budu deportovani duže od godinu dana.

Sahraoui je naglasila da se sva trojica optuženih suočavaju sa lažnim optužbama i da su prisiljeni prolaziti kroz sudski proces koji je pun nepravilnosti.

"Postalo je isuviše jasno da su novinari korišteni kao politički pijuni u raspravi između egipatskih vlasti i katarske vlade koja posjeduje Al Jazeeru. Neprihvatljivo je da se tako neoprezno poigrava životima ove trojice novinara", zaključila je Sahraoui.