{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty International: Ne zaboraviti još dvojicu novinara u egipatskom zatvoru

A
2.2.2015. u 12:00
0
3
Amnesty International: Ne zaboraviti još dvojicu novinara u egipatskom zatvoru
0
Amnesty International: Ne zaboraviti još dvojicu novinara u egipatskom zatvoru
Foto: AFP
Amnesty International (AI) je ponovo pozvao na razrješenje slučaja trojice novinara Al Jazeere koje je sud u Egiptu osudio na zatvorske kazne.
"Teška situacija u kojoj se još uvijek nalaze Al Jazeerini novinari Baher Mohamed i Mohamed Fahmy ne smije se zaboraviti zato što je njihov kolega Peter Greste deportovan iz Egipta", upozorio je Amnesty International.

Tri novinara su u ljeto prošle godine osuđena na zatvorske kazne od sedam do deset godina zbog navodnog širenja lažnih vijesti i pomaganja teroristima. Organizacija za međunarodna prava nekoliko puta je pozivala da se oni bezuslovno puste na slobodu otkako su uhapšeni u decembru 2013. godine.

Australac Peter Greste jučer je pomilovan i deportovan u zemlju svog porijekla. 

"Od vitalne važnosti je da zbog slavljeničkih fanfara koje odjekuju zbog njegove deportacije svijet ne zaboravi muke u kojima se još uvijek nalaze Baher Mohamed i Mohamed Fahmy", izjavila je Hassiba Hadj Sahraoui, zamjenica direktora AI za Bliski istok i Sjevernu Afriku. 

Nova legislativa u Egiptu dozvoljava deportovanje stranih zatvorenika iz zemlje. Donio ju je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi krajem prošle godine. 

Greste, Mohamed i Fahmy tražili su da budu deportovani duže od godinu dana.

Sahraoui je naglasila da se sva trojica optuženih suočavaju sa lažnim optužbama i da su prisiljeni prolaziti kroz sudski proces koji je pun nepravilnosti.

"Postalo je isuviše jasno da su novinari korišteni kao politički pijuni u raspravi između egipatskih vlasti i katarske vlade koja posjeduje Al Jazeeru. Neprihvatljivo je da se tako neoprezno poigrava životima ove trojice novinara", zaključila je Sahraoui.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: