Svijet
0

Amnesty International napunio 50 godina

FENA
Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesty International, koja je u subotu proslavila 50. godišnjicu djelovanja, i dalje ostaje relevantan faktor u svijetu, osobito u vrijeme pobuna u arapskim zemljama, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Tokom pedeset godina postojanja i djelovanja Amnesty International postao je 'glas' osoba koje bi bez njezinog postojanja imale poteškoća u nastojanju da ih se čuje. Čestitam Amnestyju i njegovim članicama na svemu što je ostvario tokom svih ovih godina kroz svoje neumorne kampanje. Rad Amnestyja na zaštiti i promicanju ljudskih prava, često i uz rizik života svojih aktivista, omogućio je spašavanje mnogobrojnih ljudskih života te pridonio oslobađanju brojnih zatočenika savjesti", rekao je Hague.

"Kako smo vidjeli tokom nedavnih događaja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike, uloga Amnesty Internationala i ostalih humanitarnih organizacija ostala je relevantna u suvremenom svijetu", kazao je britanski ministar.

Organizacija, čije je sjedište u Londonu, pedesetu godišnjicu postojanja obilježit će raznim događajima u gotovo šezdeset zemalja. Amnesty danas broji tri miliona članova i ima simpatizere u 150 zemalja svijeta.