Krše vlastita obećanja
0

Amnesty International: Izraelska vojska koristi nezakoniti bijeli fosfor u Libanu, to je ratni zločin

B. H.
Foto: Amnesty International
Foto: Amnesty International
Amnesty International je optužio izraelsku vojsku za ispaljivanje granata koje su sadržavale zapaljivo oružje bijeli fosfor u operacijama koje su vođene duž južne granice Libanona između 10. i 16. oktobra.

U saopćenju organizacije, objavljenom u utorak, izražena je zabrinutost zbog mogućih ratnih zločina počinjenih tokom neprijateljstava.

Incident koji najviše zabrinjava dogodio se 16. oktobra, kada je grad Dhayra bio na udaru koji se smatra neselektivnim napadom.

"Jedan napad na grad Dhayra 16. oktobra mora se istražiti kao ratni zločin jer je to bio neselektivni napad u kojem je ranjeno što je stoga bio protuzakonito", navodi se u saopćenju.

"Užasno je da je izraelska vojska neselektivno koristila bijeli fosfor kršeći međunarodno humanitarno pravo", rekla je Aya Majzoub, zamjenica regionalnog direktora za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Amnesty Internationalu.

Dodala je se kako je nezakonita upotreba bijelog fosfora u Libanu u gradu Dhayra 16. oktobra ozbiljno je ugrozila živote civila, od kojih su mnogi bili hospitalizirani i raseljeni.

"Uz rastuću zabrinutost zbog intenziviranja neprijateljstava u južnom Libanonu, izraelska vojska mora odmah zaustaviti korištenje bijelog fosfora, posebno u naseljenim područjima, u skladu sa svojim zaboravljenim obećanjem iz 2013. da će prestati koristiti ovo oružje. Mora se pridržavati svoje obveze i prestati dalje ugrožavati živote civila u Libana", dodala je Majzoub.