Svijet
1

Amnesty International: Bogate zemlje se "izvlače" od odgovornosti prema izbjeglicama

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizacija "Amnesty International" optužila je bogate zemlje da ne čine dovoljno u preuzimanju svog dijela tereta da pomognu izbjeglicama, dok su siromašnije zemlje preopterećene.

Samo 10 zemalja primilo je 56 posto od 21 milion izbjeglica, koliko ih ima na svijetu, navodi se u izvještaju pod nazivom "Rješavanje globalne izbjegličke krize – od izvlačenja do podjele odgovornosti".

"Velika Britanija je primila manje od 8.000 Sirijaca od 2011. godine, dok je Jordan sa populacijom 10 puta manjom od britanske i samo 1,2 posto njenog BDP-a primila više od 655.000 izbjeglica iz Sirije", navodi se u izvještaju.

Isti izvor navodi da 86 posto svih izbjeglica trenutno boravi u zemljama u razvoju, prenio je AFP.

Nijedna od 10 zemalja koje su primile najviše izbjeglica nije u EU ili Sjevernoj Americi. Jordan je prvi na listi po broju izbjeglica sa 2,7 miliona, na drugom mjestu je Turska sa 2,5 miliona izbjeglica, a na trećem je Pakistan sa 1,6 miliona.

Generalni sekretar "Amnesty International" Salil Shetty rekao je da je mali broj zemalja ostavljen da uradi najviše samo zato jer su u susjedstvu kriznih područja.

Ako se broj izbjeglica računa po glavi stanovnika ni tu bogate zemlje nisu na vrhu liste. Liban ima najviše izbjeglica po glavi stanovnika (183 na 1.000 stanovnika), a zatim slijedi Jordan sa 87. Na ovoj listi su i Švedska i Malta, ali sa samo po 17 izbjeglica na 1.000 stanovnika.