Svijet
0

Amnesty International apeluje na talibane da oslobode taoce

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Amnesty International saopćila je u petak da je apelovala na oslobađanje 21 južnokorejskog taoca tokom telefonskog razgovora s talibanima, upozoravajući militante da držanje i ubijanje talaca predstavlja ratni zločin.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da je razgovarala s talibanskim portparolom Qari Yousefom Ahmadijem, u četvrtak, javio je AP.

"Uzimanje talaca i ubistvo talaca su ratni zločini i njihovi počinioci moraju se privesti pravdi", navodi generalni sekretar Amnestyja Irene Khan u saopćenju.

Ahmadi je poručio Amnestyju kako "mi pokušavamo riješiti ovo pitanje na prihvatljiv način", ali nije pristao da se taoci zaštite od nasilničkih akcija ili da se trenutno oslobode, navodi se u saopćenju.

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara talibana na saopćenje o razgovoru.

Talibani su ubili dvojicu muškaraca u grupi, koja obavlja dobrovoljni zdravstveni rad u Afganistanu. Oni su oteti 19. jula u pokrajini Ghazni dok su putovali autobusom iz Kabula u Kandahar.

Talibani zahtijevaju oslobađanje svojih zatvorenika u zamjenu za preostale taoce - 16 žena i pet muškaraca. Afganistanske vlasti odbile su taj zahtjev, ali je Južna Koreja tražila i od američke i od afganistanske vlade da pokažu "fleksibilnost" u bavljenju krizom.