Svijet
0

Amnesti International optužuje Kinu

FENA
Pripreme Kine za Olimpijske igre 2008. godine ne uključuju obećano poboljšanje građanskih prava, zbog čega Međunarodni olimpijski komitet (MOK) mora pojačati pritisak na Peking da garantira slobodu medija, ocijenio je Amnesti International.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava navela je također da kineske vlasti krše obećanja data tokom kandidature za Igre pojačavajajući kontrolu vjerskih i političkih disidenata, hapseći novinare i zabranjujući publikacije koje se bave socijalnim problemima, navedeno je u najnovijem izvještaju Amnestija.

Potpisnik izvještaja Irene Khan navela je da godinu dana pred početak Igara "ističe vrijeme da kineska vlada ispuni svoja obećanja o unapređenju ljudskih prava kao dijelu olimpijskih vrijednosti", prenio je AP.

"Ako kineske vlasti tokom narednih godinu dana ne poduzmu hitne mjere da zaustave kršenje ljudskih, rizikovat će da ukaljaju imidž Kine i vrijednosti Igara u Pekingu", istaknula je Khan.

U međuvremenu je Komitet za zaštitu novinara zatražio od vlasti u Pekingu da oslobode 29 zatočenih novinara i ublaže restrikcije koje se tiču rada lokalnih reportera.

Komitet je apelirao i na MOK da zahtijeva od Pekinga poboljšanje medijskih sloboda.

Olimpijske igre u Pekingu, koje će početi 8. augusta 2008. godine, Kina shvata kao priliku za vlastitu afirmaciju, zbog čega je prilikom kandidature MOK-u (2001.) istaknula da će taj veliki sportski događaj doprinijeti poboljšanju ljudskih prava i medijskih sloboda.