{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amina, izbjeglica iz Bosne u Engleskoj, na 23. rođendan pomaže izbjeglicama u Calaisu

7.9.2015. u 10:52
680
Amina, izbjeglica iz Bosne u Engleskoj, na 23. rođendan pomaže izbjeglicama u Calaisu
680
Amina, izbjeglica iz Bosne u Engleskoj, na 23. rođendan pomaže izbjeglicama u Calaisu
Kelima, Victoria-Amina, Saud i Enver (Foto: Luton On Sunday)
Victoria-Amina Dautović bila je prva bosanska izbjeglička beba rođena u Velikoj Britaniji nakon što je njena porodica pobjegla od užasa rata u BiH 1992. godine. Kada je saznala za dešavanja u Calaisu, francuskom gradu u kojem se nalazi najveći broj imigranta, odlučila je pomoći im, onako kako su njenoj porodici pomogli Englezi prije 23 godine.
"Kada su me roditelji pitali šta želim za rođendan odmah sam znala da želim uraditi nešto za izbjeglice. Bila sam prva izbjeglička beba rođena ovdje i moja mama je tada živjela samo od pomoći dobrih i velikodušnih ljudi. Kada je stigla ovdje s prvim konvojem bosanskih izbjeglica, ljudi su ih dočekali raširenih ruku i pružili im svu adekvatnu pomoć", rekla je za Klix.ba Victoria-Amina koja 17. septembra puni 23. godine.

Ističe da je ljudski da osobe koje su doživjele tu sudbinu pomognu drugima koji se nalaze u istoj teškoj situaciji.

Porodica Dautović je bila zarobljena u logoru Omarska. Uspjeli su pobjeći prije masakra u Prijedoru. Aminina majka Kelima i sestra Ena koja je tada imala šest godina, uspjele su pobjeći i doći u engleski grad Luton. Otac Enver im se pridružio šest mjeseci kasnije.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


"Nakon što su došli ovdje iz koncentracionih logora, moji roditelji su se brzo integrirali u društvo. Mama je počela raditi za lokalnu vladu kao referent za razvoj lokalne zajednice. Otac radi kao vozač kamiona u velikoj pekari. Moja sestra Ena je završila fakultet kriminologije i danas sa mužem Saudom i dvoje djece živi i radi u Švicarskoj. Ja sam studentica četvrte godine forenzike. Moj brat Sead je završio fudbalski koledž i igra za lokalni klub. Sa nama živi i naša nana Šefika", kazala nam je Victoria-Amina.

Majka i sestra u Luton su stigle 7. septembra 1992. godine kada je primljeno blizu 20 izbjeglica. Victoria-Amina je rođena 10 dana kasnije u Dunstable bolnici. Nikada nije zaboravila svoje porijeklo i način na koji su njeni došli u Veliku Britaniju. Zbog toga se odlučila na ovaj humani čin.

"Počela sam sakupljati stvari prije nekoliko dana i odziv je zaista veliki, pogotovo Bosanaca koji ovdje žive. Imam 20-ak velikih vreća stvari. Lutonska zajednica se u prošlosti, kao i sada, pokazala neizmjerno velikodušnom. Dobila sam kombi kojim ću prevesti donacije od lokalnih biznismena", rekla je.

Odlučila je da ne uzima novac, već sakuplja šalove, rukavice, kape, čarape, kapute, cipele i higijenske potrepštine za žene. Stvari se prikupljaju u centrima kulture Lutona.

A kao poklon i nagradu za njeno humano djelo, lokalni slastičar odlučio je napraviti ogromnu tortu koju će Victoria-Amina podijeliti s izbjeglicama. Victoria-Amina ne zna za ovu tortu koja će biti veliko iznenađenje za njen 23. rođendan, a tajnu nam je otkrila njena majka Kemila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: